Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Σε νέους προορισμούς ή και όχι: Φροντίζοντας την ψυχική μας υγεία το καλοκαίρι

Οι

καλοκαιρινές διακοπές συμβάλλουν σημαντικά στη φροντίδα της ψυχικής υγείας, καθώς έρευνες δείχνουν ότι μειώνουν το άγχος και βελτιώνουν τη συνολική ευημερία των ανθρώπων. Μάλιστα, τα οφέλη των διακοπών δεν είναι μόνο προσωρινά, αλλά εκτείνονται μακροπρόθεσμα οδηγώντας σε μείωση των επιπτώσεων του χρόνιου στρες, βελτίωση της διάθεσης και αύξηση της ανθεκτικότητας απέναντι στις προκλήσεις της ζωής.

Μείωση του άγχους και πρόληψη εξουθένωσης:

Στη σύγχρονη εποχή με τους γρήγορους ρυθμούς αναλαμβάνουμε συχνά πολλαπλές ευθύνες και ρόλους, με αποτέλεσμα υψηλά επίπεδα στρες και εξουθένωσης. Οι διακοπές προσφέρουν μια πολυπόθητη ανάπαυλα από τις πιέσεις της καθημερινότητας, παρέχοντας μας την ευκαιρία να αποφορτιστούμε τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Παίρνοντας χρόνο για να χαλαρώσουμε μειώνεται το άγχος, βελτιώνεται η διάθεση και αποκαθίσταται η ψυχική μας ισορροπία.

Δημιουργικότητα και επίλυση προβλημάτων:

Κατά τη διάρκεια των διακοπών, η απομάκρυνση από τη ζώνη άνεσής μας και τη ρουτίνα τονώνει τη δημιουργικότητα μας και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων. Όταν εκθέτουμε τον εαυτό μας σε άγνωστα περιβάλλοντα και εμπειρίες (π.χ., εξερεύνηση ενός προορισμού, δοκιμή μιας νέας δραστηριότητας), ο εγκέφαλός προσαρμόζεται και βρίσκει λύσεις στις προκλήσεις. Οι διακοπές λοιπόν, μας επιτρέπουν να αξιοποιήσουμε το δημιουργικό μας δυναμικό, καλλιεργώντας την ευελιξία και την προσαρμοστικότητά μας.

Ποιοτικός χρόνος με αγαπημένα πρόσωπα:

Μια από τις πιο ευχάριστες πτυχές των διακοπών είναι η δυνατότητα να περάσουμε ποιοτικό χρόνο με αγαπημένα μας πρόσωπα: οικογένεια, φίλους ή συντρόφους. Οι διακοπές παρέχουν την ευκαιρία να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας μαζί τους και να δημιουργήσουμε νέες αναμνήσεις. Αυτό το μοίρασμα χαρούμενων στιγμών τονώνει τους δεσμούς και τη σύνδεση μας με άλλα άτομα και ενισχύει το αίσθημα του ανήκειν.

Επαφή με τη φύση:

Η φύση έχει βαθιά θετική επίδραση στην ψυχική και συναισθηματική μας ευημερία, καθώς έρευνες δείχνουν ότι το να περνάμε χρόνο σε φυσικό περιβάλλον μειώνει το άγχος, το στρες και την κατάθλιψη, ενώ παράλληλα βελτιώνει τη διάθεση και τη συνολική αίσθηση ευεξίας. Η επαφή με τη φύση τους καλοκαιρινούς μήνες μας επιτρέπει να επανασυνδεθούμε με τον εαυτό μας και τον κόσμο γύρω μας, βρίσκοντας γαλήνη και ηρεμία μέσα στο χάος της σύγχρονης ζωής.

Ενσυνειδητότητα:

Η ταχύτητα με την οποία τρέχουν τα πάντα γύρω μας σήμερα μας παρασύρει και χάνουμε τις στιγμές, σκεπτόμενοι το επόμενο πράγμα που πρέπει να γίνει. Αντίθετα, οι διακοπές προσφέρουν μια σπάνια ευκαιρία να επιβραδύνουμε ρυθμούς, να αποσυνδεθούμε από την τεχνολογία και να είμαστε απλά παρόντες. Είτε βρισκόμαστε στην παραλία, είτε απολαμβάνουμε μια στιγμή ηρεμίας, μπορούμε να εξασκήσουμε την ενσυνειδητότητά μας (mindfulness), καλλιεργώντας μια μεγαλύτερη αίσθηση παρουσίας και επίγνωσης του εαυτού στο εδώ και τώρα.

Παρόλο που η ιδέα των διακοπών είναι συχνά συνυφασμένη με την απόδραση σε κάποιο νέο προορισμό, πολλοί άνθρωποι δεν έχουν την ευκαιρία, τα μέσα ή τη δυνατότητα να ακολουθήσουν αυτό το μοντέλο. Ωστόσο, ακόμα και αν δεν απομακρυνθούμε από το σπίτι μας, μπορούμε και πάλι να χαλαρώσουμε και να δώσουμε προτεραιότητα στην ψυχική μας υγεία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Δημιουργία μιας καλοκαιρινής to-do list:

Μια to-do list είναι ένας ευχάριστος τρόπος για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο το καλοκαίρι. Μπορούμε να ξεκινήσουμε κάνοντας έναν καταιγισμό ιδεών με εμπειρίες που θέλουμε να απολαύσουμε αυτό το διάστημα. Από την εξερεύνηση τοπικών αξιοθέατων, μουσείων, πάρκων, τη δοκιμή νέων γεύσεων, την παρακολούθηση μίας συναυλίας μέχρι θεματικές βραδιές ταινιών, υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι για να βιώσουμε χαρά και πληρότητα τη θερινή περίοδο.

Χαλάρωση και αυτοφροντίδα:

Η παραμονή στο οικείο μας περιβάλλον βοηθά στο να φέρουμε την αυτοφροντίδα μας σε πρώτο πλάνο και να ανακαλύψουμε εκ νέου τις χαρές του ελεύθερου χρόνου και της χαλάρωσης. Μικρά πράγματα, όπως η ανάγνωση ενός βιβλίου, μία αγαπημένη δραστηριότητα που είχαμε ξεχάσει, ημέρες σπα ή δημιουργικής μαγειρικής στο σπίτι, μπορούν να μας βοηθήσουν να αναπληρώσουμε τα αποθέματα ενέργειάς μας και να βιώσουμε μία θετική αλλαγή στην ψυχική μας υγεία.

Ψηφιακές επαφές και δυνατότητες:

Ακόμα και εάν βρισκόμαστε μακριά από αγαπημένα μας πρόσωπα, η τεχνολογία επιτρέπει να διατηρούμε κοινωνικές επαφές και σχέσεις από το χώρο μας. Είτε μέσω βιντεοκλήσεων με φίλους και συγγενείς είτε μέσα από διαδικτυακές ομάδες ή κοινότητες ατόμων με κοινά ενδιαφέροντα, μπορούμε να συνδεθούμε μαζί τους, να καταπολεμήσουμε αισθήματα απομόνωσης και μοναξιάς και να βιώσουμε τη συντροφικότητα.

Εθελοντισμός:

Η συμμετοχή σε εθελοντικές δράσεις και οι πράξεις καλοσύνης προς άλλα άτομα δίνουν μια αίσθηση νοήματος στη ζωή. Εάν δεν φύγουμε για διακοπές, μπορούμε να προσφέρουμε εθελοντικά το χρόνο μας για να υποστηρίξουμε σκοπούς που μας ενδιαφέρουν (π.χ., βοήθεια σε μια τράπεζα τροφίμων, συμμετοχή σε προσπάθειες καθαρισμού μίας παραλίας, υποστήριξη μίας φιλοζωικής οργάνωσης κ.ά.). Ο εθελοντισμός και η προσφορά καλλιεργούν μια αίσθηση πληρότητας, σύνδεσης και ανήκειν σε ένα ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Ευγνωμοσύνη:

Η ευγνωμοσύνη είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την ενίσχυση της ψυχικής ευημερίας προσφέροντας παρηγοριά και δύναμη, ιδίως σε δύσκολες περιόδους. Είναι σημαντικό να αφιερώνουμε χρόνο κάθε μέρα για να αναλογιστούμε τα πράγματα για τα οποία είμαστε ευγνώμονες: ένα όμορφο ηλιοβασίλεμα, μια ευγενική χειρονομία από ένα άτομο ή μια στιγμή γαλήνης στη μέρα μας.

Στην περίπτωση που βιώνουμε επώδυνα συναισθήματα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί να μας παρέχει πολύτιμη βοήθεια και υποστήριξη. Εάν για οποιοδήποτε λόγο οι δια ζώσης συνεδρίες δεν είναι εφικτές, μπορούμε πάντα να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες της online συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας.

Κλείνοντας, ας θυμόμαστε ότι το καλοκαίρι δεν είναι μόνο ταξίδια και περιπέτειες. Είναι μια ευκαιρία να φροντίσουμε τον εαυτό μας και να δώσουμε προτεραιότητα στην ψυχική μας ευημερία. Όπου και αν βρισκόμαστε λοιπόν, ας κάνουμε αυτό το καλοκαίρι μια περίοδο ανάπτυξης, αυτογνωσίας και ουσιαστικών συνδέσεων.

Βιβλιογραφία

Brown, K. W., & Ryan, R. M. (2003). The benefits of being present: Mindfulness and its role in psychological well-being. Journal of personality and social psychology, 84(4), 822–848. 

de Bloom, J., Geurts, S. A., & Kompier, M. A. (2012). Effects of short vacations, vacation activities and experiences on employee health and well-being. Stress and health: journal of the International Society for the Investigation of Stress, 28(4), 305–318. 

Kaplan, S. (1995). The restorative benefits of nature: Toward an integrative framework. Journal of Environmental Psychology, 15(3), 169–182

Syrek, C. J., de Bloom, J., & Lehr, D. (2021). Well recovered and more creative? A longitudinal study on the relationship between vacation and creativity. Frontiers in Psychology, 12, 784844. 

Wood, A. M., Maltby, J., Gillett, R., Linley, P. A., & Joseph, S. (2008). The role of gratitude in the development of social support, stress, and depression: Two longitudinal studies. Journal of Research in Personality42(4), 854-871. 

Αφήστε ένα σχόλιο