Skip to content Skip to footer

Ηλιάνα Κωνσταντοπούλου

Ψυχολόγος MSc | Δεκαετής Κλινική Εμπειρία | Μετεκπαίδευση στην Ψυχοθεραπεία

Η ιστορία μου

Όταν ήμουν μικρή, ως εσωστρεφές και ευαίσθητο παιδί, προβληματιζόμουν συχνά σχετικά με τη σκληρότητα του έξω κόσμου και με τα κίνητρα της συμπεριφοράς των ανθρώπων. Αρχικά, ήθελα να γίνω παιδίατρος ή κτηνίατρος για να βοηθάω και να θεραπεύω τα πιο ευαίσθητα και απροστάτευτα πλάσματα. Μεγαλώνοντας, η εφηβεία ήταν μία καθοριστική περίοδος κατά την οποία ανακάλυψα την επιστήμη της ψυχολογίας μέσα από σχετικά αναγνώσματα. Τότε αποφάσισα ότι αυτό που θέλω να κάνω στο μέλλον είναι να ασκώ ένα επάγγελμα που βοηθά στη θεραπεία και την επανόρθωση συχνά αθέατων τραυμάτων, γεμίζοντας τη ζωή των ανθρώπων με νόημα και ουσία.

Ακαδημαϊκές σπουδές

Η χαρά μου ήταν μεγάλη όταν πέρασα στη σχολή της πρώτης μου προτίμησης, το Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Τα τέσσερα χρόνια σπουδών που ακολούθησαν διαμόρφωσαν την προσωπικότητά μου και με έκαναν επαγγελματία, βοηθώντας με να αναπτύξω ένα πολυδιάστατο τρόπο σκέψης και ερμηνείας. Με την αποφοίτησή μου, απέκτησα την άδεια άσκησης επαγγέλματος του ψυχολόγου (5923/2014).

Στην πορεία, πραγματοποίησα μεταπτυχιακές σπουδές στη Συμβουλευτική Ψυχολογία και την Ψυχοθεραπεία στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας, εξασφαλίζοντας υποτροφία. Σε αυτές εκπαιδεύτηκα με βιωματικό τρόπο στις βασικές θεραπευτικές προσεγγίσεις, όπως ψυχοδυναμική, γνωσιακή-συμπεριφορική και συστημική, καθώς και σε ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας του επαγγέλματος. Κατά την αποφοίτηση μου, τιμήθηκα με βραβείο για τη συγκέντρωση του υψηλότερου συνολικό μέσου όρου βαθμολογίας.

Αργότερα, σε μία προσπάθεια περαιτέρω διερεύνησης της προσωπικής και επαγγελματικής μου ταυτότητας, οδηγήθηκα σε ένα δεύτερο μεταπτυχιακό στις Ταυτότητες και τις Διαπροσωπικές Σχέσεις στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Μέσα σε αυτό, εμβάθυνα ουσιαστικά στον τομέα των διαπροσωπικών σχέσεων και ανακάλυψα εκ νέου το πάθος μου για τη σύναψη ανθρώπινων δεσμών, κάτι που λειτούργησε σαν αντίβαρο σε μία εποχή απομάκρυνσης και αποσύνδεσης λόγω της πανδημίας.

Κλινική εμπειρία

Διαθέτω πλούσια εμπειρία στη συμβουλευτική και την ψυχοθεραπεία με παιδιά, εφήβους και ενήλικες σε επίπεδο ατομικό, ομαδικό και οικογένειας. Έχω πραγματοποιήσει χιλιάδες ώρες πρακτικής άσκησης αναλαμβάνοντας περιστατικά υπό εποπτεία και έχω υπηρετήσει σε φορείς παιδικής προστασίας, εκπαίδευσης, υγείας, αντιμετώπισης των εξαρτήσεων και μη κυβερνητικές οργανώσεις. Ενδεικτικά, έχω εργαστεί ως ψυχολόγος με εφήβους και τις οικογένειες τους στη Μονάδα Εφήβων Ατραπός του ΟΚΑΝΑ, ως υπεύθυνη συμβουλευτικής στο Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ενώ έχω προσφέρει εθελοντικές υπηρεσίες στο Παιδικό Χωριό SOS Βάρης. Η εμπειρία μου καλύπτει πλήθος τομέων, όπως διαχείριση αγχωδών διαταραχών, διαταραχών διάθεσης, δύσκολων συναισθημάτων, τραυματικών εμπειριών, ανάπτυξη επικοινωνιακών και διαπροσωπικών δεξιοτήτων, συμβουλευτική γονέων και επαγγελματική συμβουλευτική. Εκτός από το κλινικό μου έργο, έχω επίσης, απασχοληθεί ως ερευνήτρια και εκπαιδεύτρια σε ευρωπαϊκά έργα και στη μεταδευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Μετεκπαίδευση

Στο πλαίσιο καλής κλινικής πρακτικής έχω πραγματοποιήσει και η ίδια ατομική ψυχοθεραπεία και έχω παρακολουθήσει μετεκπαιδεύσεις σε βασικές ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις. Αρχικά, ολοκλήρωσα το Πρόγραμμα Βασικής Εκπαίδευσης στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία σε συνεργασία Αιγινητείου Νοσοκομείου και Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής. Η κατάρτιση μου συνεχίστηκε με την παρακολούθηση ψυχαναλυτικού σεμιναρίου διετούς διάρκειας από την Ελληνική Εταιρεία Ψυχανάλυσης και Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας. Στην παρούσα φάση, εκπαιδεύομαι στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία για τις Διαταραχές Διάθεσης στο BipolarLab.

Μοντέλο συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας

Ειδικεύομαι στη γνωσιακή-συμπεριφορική προσέγγιση που παρέχει πρακτικά εργαλεία και αποτελεί θεραπεία εκλογής για πολλές διαταραχές. Ωστόσο, οι σπουδές, η προσωπική μου θεραπεία και εποπτεία, μου επέτρεψαν να γνωρίσω και άλλες προσεγγίσεις και να αντιληφθώ την αξία και τους περιορισμούς της καθεμίας. Έτσι, το μοντέλο που εφαρμόζω στην πράξη είναι συνθετικό, αντλώντας τεχνικές και δεξιότητες από διαφορετικές σχολές για να καλύψω τις μοναδικές ανάγκες των ανθρώπων που με εμπιστεύονται.

Οι αξίες μου

Για εμένα το έργο του επαγγελματία ψυχικής υγείας δεν έχει να κάνει με πτυχία και φανταχτερούς τίτλους, αλλά με γνήσια φροντίδα και ειλικρινές ενδιαφέρον. Δεν θα με δείτε να σας ακούω παθητικά, αλλά ούτε και να αναλαμβάνω έναν ρόλο αυθεντίας παρέχοντάς σας τυποποιημένες λύσεις. Αυτό που κάνω είναι να δημιουργώ ένα ασφαλές θεραπευτικό πλαίσιο όπου τα κομμάτια της ιστορίας σας που επιλέγετε να μοιραστείτε μαζί μου δεν ακούγονται απλά, αλλά συνδέονται και νοηματοδοτούνται. Ό,τι και αν είναι αυτό που σας παρακινεί να έρθετε σε επαφή μαζί μου, θα με βρείτε δίπλα σας με αφοσίωση, ενσυναίσθηση και κατανόηση.

Ας ξεκινήσουμε!

Στο γραφείο μου προσφέρω υπηρεσίες συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας σε εφήβους και ενήλικες που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες δυσκολίες ή θέλουν να εξερευνήσουν τον εσωτερικό τους κόσμο. Είτε έχετε απορίες είτε είστε έτοιμοι να προγραμματίσετε ένα ραντεβού, σας προσκαλώ να επικοινωνήσετε μαζί μου και να εμπλακούμε σε διάλογο. Ας ξεκινήσουμε μαζί το μοναδικό σας ταξίδι αυτογνωσίας, ανάπτυξης και θεραπείας!

Ο δρόμος σας προς τη θεραπεία αρχίζει εδώ. Καλέστε στο 210 42 87 807 ή συμπληρώστε τη φόρμα κλείστε ραντεβού ή στείλτε email στο info@ilianakonstantopoulou.gr

Ομιλίες και παρουσίασεις

ΟΝLINE YOUTUBE VIDEOS

Οι επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 στην ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων

Η παρουσίαση ξεκινά από 6:04:20

Europass Tο δωρεάν εργαλείο σταδιοδρομίας για την εκπαίδευση και εργασία στην Ευρώπη

Η παρουσίαση ξεκινά από 4:25:42

Σύλλογος ΚΕΦΙ Αθηνών. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ: Στηρίζοντας τους φροντιστές

Η παρουσίαση ξεκινά από 1:03:45

Κλείστε Ραντεβού

Συμπληρώστε τη φόρμα: